Vlaktaks

Ondernemer of particulier: de aangifte inkomstenbelasting staat weer voor de deur. Veel informatie is al bekend bij de Belastingdienst en wordt al verwerkt in de vooraf ingevulde aangifte. Hierin schuilt ook direct een gevaar: bepaalde info wordt soms foutief door de fiscus verwerkt en wordt dan klakkeloos ongecontroleerd door de belastingbetaler overgenomen.

De aangifte is nog steeds opgebouwd uit 3 boxen: box 1 geldt voor inkomen uit werk en woning, box 2 bij een aandelenbelang van minimaal 5% en box 3 geldt voor inkomen uit sparen en beleggen. Sommigen houden er ook een box 4 op na maar daar ga ik in deze column maar niet verder op in…

Op het boxenstelsel is veel aan te merken. Volgens sommigen zou de woning namelijk in box 3 thuis horen en is box 3 oneerlijk vanwege het voorgestelde te behalen rendement op vermogen. 

Het belastingstelsel is vrij overzichtelijk en het wordt nog overzichtelijker: volgens de plannen van het regeerakkoord komt er vanaf 2019 een vlaktaks die stapsgewijs wordt ingevoerd. De vlaktaks zal bestaan uit 2 tarieven: een toptarief van bijna 50% en een basistarief van net geen 37%.

Aftrekposten zullen in de toekomst zeer waarschijnlijk nog slechts tegen het basistarief in aftrek kunnen worden gebracht. Dat heeft onder andere gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek maar ook voor de ondernemers met een eenmanszaak/VOF. De woningbezitter met een hypotheek kan de rente tegen een lager tarief in aftrek brengen en zal wellicht sneller zijn woningschuld willen aflossen omdat de renteaftrek minder oplevert. De ondernemer die recht heeft op de zelfstandigenaftrek heeft straks minder voordeel van deze aftrekpost en stapt wellicht sneller over naar een BV-vorm.

Zowel de ondernemer als de particulier heeft straks te maken met de vlaktaks en dat geldt ook voor de BTW. Die gaat immers volgens de plannen ook van 6% naar 9% in 2019.

Voorlopig moeten we het nog doen met ons huidige stelsel en vraag ik mij af of de vlaktaks haar intrede al doet in 2019: daarvoor zijn er nog teveel huidige uitvoeringsproblemen waar de fiscus tegenop moet boksen lijkt me.

Benieuwd naar de mogelijke toekomstige gevolgen voor uw situatie? Wij zijn u graag van dienst!

Naar overzicht

Vlaktaks

Nieuwsbrief

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief vol goede tips en nieuws.
Download hier een voorbeeld nieuwsbrief

KFFA