Een ding blijft ons in ieder geval volgend jaar bespaard: het plichtmatig murmelen van het volkslied door “ons” Oranje tijdens het WK voetbal in Rusland. Dat zal wel heel anders zijn op het WK in 2030. Het verplicht leren van het Wilhelmus op de basisscholen heeft dan immers haar intrede gedaan. Hoewel; leren en praktiseren zijn verschillende zaken… Dit “Buma’tje” is een van de voorstellen van het Regeerakkoord Rutte III. Dat kabinet laat er geen gras over groeien en heeft nogal wat maatregelen in petto.

Datzelfde gras is bij onze buurlanden behoorlijk groener en daarom is besloten in ieder geval de winstbelasting sterk te verlagen. Hoofdpijndossier blijft de positie van de ZZP’er. De VAR bleek een farce en werd opgevolgd door de wet DBA. De letter A staat blijkbaar voor afstel want ook dit voorstel gaat de prullenmand in. Opdrachtgever moet volgens de plannen weer met een webmodule aan de slag. Oude wijn in nieuwe zakken want oorspronkelijk zou dit voorstel in 2014 al in werking treden. Sinds 2005 worden mensen gestimuleerd om de eigenwoningschuld af te lossen (Wet Hillen). Geen of weinig schuld meer? Het bezit van de eigen woning is dan belastingvrij. Niets is zo veranderlijk als het weer en de politiek en dus gaat dit voorstel op de schop. In 1e instantie zou het voordeel in 20 jaren worden afgebouwd. Na flinke kritiek hierop van met name de VVD is deze termijn uiteindelijk verlengd naar 30 jaren. Na de Nacht van Wiegel de Macht van Wiegel.

En dan de BTW. Het lage tarief gaat volgens de plannen van 6% naar 9%. Dit merkt een ieder omdat basisbehoeften belast zijn tegen het lage tarief. De logica is soms echter ver te zoeken. Zo is konijnenvoer belast met 6% BTW en caviavoer met 21% BTW. De krant op de mat 6% BTW en de krant op de tablet tegen 21%. De plannen van het reageerakkoord dienen uiteraard nog wel te worden behandeld. De vier partijen zijn er qua punten wel in geslaagd om veel te scoren. Daar kan onze bondscoach nog wat van leren.

Naar overzicht

Toekomstmuziek

Nieuwsbrief

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief vol goede tips en nieuws.
Download hier een voorbeeld nieuwsbrief

KFFA