Komt 'ie of komt 'ie niet? De afgelopen dagen kwam de temperatuur in de nacht niet boven 0 uit. Er heerst een griepepidemie en die valt nu ook nog samen met de Elfstedenkoorts. De eerste marathonwedstrijd op natuurijs is in ieder geval een feit. Tja, de Elfstedentocht: uitstel of afstel? 

Dat geldt ook voor fiscale wetgeving. Fiscale wetsvoorstellen hebben soms terugwerkende kracht, gaan soms direct in en worden soms uitgesteld. Zo zou vanaf 1 mei 2017 de wet DBA worden gehandhaafd. Deze opvolger van de VAR is inmiddels berucht te noemen. De ingangsdatum is intussen opgeschoven naar 1 januari 2018. Uitstel of afstel? 
In de Belastingplannen voor 2017 zou de mogelijkheid om pensioen in eigen beheer op te bouwen worden afgeschaft. Actie voor 1 april 2017 is nodig, maar vanwege een inschattingsfout is dit nog steeds niet door de Eerste Kamer. Onduidelijkheid voor de DGA en voor de fiscaal adviseur. Uitstel of afstel?

De rendementsheffing over het vermogen in box 3 blijft een politiek lastig te verdedigen verhaal. Een recente uitspraak van de rechter heeft de wijze van heffing verdedigbaar geacht voor de jaren 2013 en 2014. De vraag is of dit ook van toepassing is voor een langere periode. De Hoge Raad is aan zet en vaak volgt dan ook de politiek. De wetgever heeft in een eerder stadium al aangegeven hier nog nader naar te kijken. Wellicht moet de regeling op de schop. Uitstel of afstel?
Fiscale wetgeving is complex en gaat vaak vooraf aan vele debatten in de Tweede Kamer, die momenteel belangrijkere zaken aan het hoofd heeft. IJs en wederdienende zijn er 15 maart 2017 verkiezingen. De politieke partijen zullen zich tot die tijd niet branden aan impopulaire fiscale maatregelen. Mijn inschatting is dat een te vormen coalitie nogal wat tijd in beslag zal nemen. Dat geldt ook voor het stemmen. Met het recordaantal partijen dient serieus te worden overwogen om het stembiljet dubbelzijdig af te drukken. Gedurende die periode zal het in het fiscale politieke landschap in ieder geval rustig blijven.

Wij houden de fiscale veranderingen voor u scherp in de gaten en staan u graag te woord. En nu maar hopen dat de Friese traditie zich twintig jaar na dato voortzet in februari. Wel uitstel, geen afstel!

 Naar overzicht

It giet oan

Nieuwsbrief

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief vol goede tips en nieuws.
Download hier een voorbeeld nieuwsbrief

KFFA