Ondernemen kan op vele manieren, zowel qua invulling als qua rechtsvorm. Een veel gebruikte vorm is de eenmanszaak. Ook de ZZP’er onderneemt vanuit een eenmanszaak. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden kunnen meerdere personen hierbij werkzaam zijn. Kenmerk van een eenmanszaak is dat er sprake is van één eigenaar die met zijn privé vermogen aansprakelijk is voor schuldeisers. De eenmanszaak is zeer snel opgericht. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel levert op dezelfde dag al een BTW-nummer en een inschrijvingsnummer op.

Menig ondernemer heeft het echt op de heupen en wil meerdere eenmanszaken inschrijven. Dit is echter niet mogelijk. Slechts één inschrijving is toegestaan maar meerdere activiteiten hieraan koppelen is wel geoorloofd. Het BTW-nummer is voor elke ondernemer uniek maar tevens ook al bekend voor het moment van inschrijving. Het nummer is namelijk nagenoeg gelijk aan het burger servicenummer (BSN). De ondernemer met een eenmanszaak vermeldt dus feitelijk zijn BSN op de website, briefpapier en facturen. De laatste tijd gaan er steeds meer geluiden op om koppeling met het BSN los te laten. Dit zou namelijk identiteitsfraude in de hand werken. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken vinden er per jaar 600.000 gevallen van identiteitsfraude plaats in Nederland. Aanpassing van het systeem lijkt dus voor de hand te liggen. De staatssecretaris heeft onlangs echter aangegeven de koppeling met het BSN niet te willen laten vervallen.

Dezelfde overheid die vaak aangeeft om voorzichtig te zijn met het verstrekken van het BSN, laat dus nu een kans liggen om dit aan te pakken. Leuker kunnen ze het niet maken wel voor hen zelf makkelijker. De ondernemer die zijn BSN niet wil laten tonen zou wellicht vanuit een BV of VOF kunnen ondernemen. Deze fiscale nummers zijn namelijk niet terug te herleiden tot een individu. Fiscaal/juridisch is het echter maar de vraag of deze ondernemingsvormen wenselijk zijn voor de ondernemer met een eenmanszaak.

Gelukkig kunnen wij dit voor u nagaan en bent u bij ons geen persoonlijk nummer.

Naar overzicht

De eenmanszaak

Nieuwsbrief

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief vol goede tips en nieuws.
Download hier een voorbeeld nieuwsbrief

KFFA