Iedere zomer weer offeren vele Nederlanders talloze uren in de file op om op de vakantiebestemming aan te komen. Dit fenomeen staat bekend als de Zwarte Zaterdag. Daar wordt dan letterlijk de tol voor betaald. Zware Zaterdag zou ook een passende term zijn geweest.  Een minder bekend fenomeen is de Zwarte Vrijdag. Dit betreft geen vervroegde exodus naar het Zuiden maar een overgewaaide hype uit Amerika. Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor de kerstaankopen. In de VS is Black Friday altijd de dag na Thanksgiving: de kalkoen is achter de kiezen en het winkelen met de hele familie kan beginnen. Voorlopig zit het economisch tij mee. Het CPB gaat voor 2018 uit van een groei van 2,5%. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat onlangs is gebleken dat er grote fouten worden gemaakt in de voorspellingen van de groei. 

Vandaag op Black Friday zijn ook in Meppel veel winkels van 10:00 tot 22:00 geopend. Er zal flink worden gestrooid met hoge kortingen en voor de winkeliers zullen de kassa’s hopelijk luid en vaak rinkelen. De consument krijgt in veel gevallen een bon mee om het product eventueel te mogen ruilen en aanspraak te kunnen maken op garantie. Voor de BTW echter is de verstrekking van een factuur aan de consument niet relevant. De verkoper is namelijk niet verplicht een factuur uit te reiken aan een particulier. Dat is in de horeca niet anders. 

Ook de horecamedewerker geeft veelal een bonnetje aan de consument. Ditzelfde bonnetje wordt door ondernemers veelal dankbaar aangenomen om onder andere de BTW te kunnen verrekenen. Hier gaat het vaak mis. Betaalde BTW in de horeca is namelijk niet aftrekbaar. In de meeste gevallen is het leed van 6% niet aftrekbare BTW te overzien. Is er echter sprake van alcohol in het spel dan is 21% BTW niet aftrekbaar. Wanneer de BTW niet kan worden teruggevraagd dan is zij wel aftrekbaar van de winst. Van de BTW van 6% wordt dan ongeveer nog 2,5% ontvangen van de fiscus. Een schrale troost.

Hopelijk geniet u vandaag van de kortingen en heeft u de portemonnee vol met bonnetjes.

Naar overzicht

Black Friday

Nieuwsbrief

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief vol goede tips en nieuws.
Download hier een voorbeeld nieuwsbrief

KFFA