Een ongrijpbaar fenomeen voert momenteel de ranglijst aan als favoriet onderwerp tijdens feestjes: de bitcoin. Ongrijpbaar omdat zij niet tastbaar is en ongrijpbaar vanwege haar grillige koersverloop. De bitcoin is een digitale munt wat oorspronkelijk bedoeld is als betaalmiddel. De bitcoin is een van de vele bestaande digitale munten (crypto currencies). Een munteenheid zonder tussenkomst van een centrale bank. Betalen wordt er echter momenteel nog nauwelijks. Wel wordt er in belegd vanwege een verwachte koersstijging. Nu de stijging toeneemt, neemt het gerucht over een bubbel en een crash van de munt ook toe. Sinds kort is het mogelijk om te speculeren op een koersdaling. Het speculeren in toekomstige stijgingen en dalingen in de bitcoin wordt weleens vergeleken met de tulpenmanie.

De tulpenmanie in Nederland was een hausse in de tulpenhandel die rond 1634 opkwam en waaraan begin februari 1637 een abrupt einde kwam. In de Nederlandse Gouden Eeuw bereikten de prijzen van de nieuw geïntroduceerde tulpenbollen extreme hoogten. In januari 1637 werden tulpenbollen verkocht voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman, met een vergelijkbare waarde van een Amsterdams grachtenpand. Ook werd er gespeculeerd in opties op tulpen, die op dat moment nog in de grond zaten. De tulpenmanie wordt nu door economen gezien als de eerste uitgebreid beschreven bubbel (speculatiegolf) in de wereldgeschiedenis. De term tulpenmanie wordt vaak gebruikt als metafoor voor een grote economische bubbel.

Stel: u hebt een bitcoin. Hoe gaat de Belastingdienst daar dan mee om? In box 3 dient het vermogen uit sparen en beleggen te worden aangegeven. Dus ook de bitcoin. De bitcoin is dit jaar enorm in waarde gestegen. Daar wil de fiscus ook van mee profiteren. Schrale troost: voor de aangifte Inkomstenbelasting 2017 dient het vermogen per 1 januari 2017 te worden vermeld. De stijging dit jaar blijft dus buiten schot. Bij de fiscus is er in de regel echter geen sprake van afstel maar uitstel dus de heffing komt dan alsnog in de aangifte van 2018.

Geniet straks van de bubbels en hopelijk heeft u geen last heeft van een “bit coin” door een koersval... Het team van KFFA wenst u in ieder geval fijne dagen toe en een fiscaal voorspoedig 2018!

Naar overzicht

Bitcoin

Nieuwsbrief

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief vol goede tips en nieuws.
Download hier een voorbeeld nieuwsbrief

KFFA