‘We leven momenteel in een roerige periode’. Deze openingszin gebruikte ik vorig jaar rond deze tijd in mijn column. Wat er toen speelde? De Brexit was actueel en Turkije viel Syrië binnen.
 
Het jaar 2020 moest toen echter nog komen... Corona klopte aan de deur en testen werd een nieuw begrip. Inmiddels ervaren velen het hedendaagse leven met dit virus als een test.
 
Prinsjesdag werd dit jaar soberder gevierd en zelfs onze Koning leek het zichtbaar zwaar te hebben. Afgelopen week hebben we kunnen zien dat het jaar 2020 voor hem nog zwaarder zou worden. Niet bepaald een mini-vakantie naar de Griekse zon om tot rust te komen. 
 
Traditiegetrouw werd tijdens Prinsjesdag het Belastingplan 2021 aangeboden. De voorgestelde maatregelen raken iedere burger. Hoe en in welke mate verschilt dan uiteindelijk weer.
 
De ondernemer die onderneemt vanuit de BV gaat volgend jaar minder Vennootschapsbelasting betalen. Het tarief in de eerste schijf wordt namelijk verder verlaagd. Natuurlijk hoop ik dat deze ondernemer volgend jaar een mooier resultaat laat zien en per saldo meer Vennootschapsbelasting gaat betalen. 
 
De ondernemer met een eenmanszaak kan de zelfstandigenaftrek en winstvrijstelling nog maar tegen maximaal 43% in aftrek brengen. Dit voordeel wordt namelijk jaarlijks ingeperkt tot uiteindelijk 37%. Daarbij wordt de zelfstandigenaftrek ook nog eens jaarlijks afgebouwd. Dit geldt dus ook voor de ZZP’er.
 
Veel werknemers houden volgend jaar netto meer over. De heffingskortingen worden verhoogd en het belastingtarief gaat naar beneden. Als de werknemer ook nog eens jonger is dan 35 is er zelfs een vrijstelling overdrachtsbelasting bij aankoop van een nieuwe woning. De overdrachtsbelasting voor niet-woningen gaat daarentegen van 6% naar 8%. 
 
Particulieren met vermogen in box 3 gaan volgend jaar mogelijk meer belasting betalen. De vrijstelling wordt weliswaar verhoogd maar dat geldt ook voor het belastingtarief. Veel spaartegoed in box 3? Het oprichten van een BV kan nog steeds uitkomst bieden om de belastingdruk te verminderen.
 
Met alle maatregelen lijkt het Belastingplan wel op het coronavirus: het beïnvloedt iedereen en de één wat meer dan de ander. Uiteindelijk dient de Eerste Kamer nog wel akkoord te gaan. Verschil met het virus is duidelijk want zij heeft geen toestemming van ons nodig.
 

Naar overzicht

Belastingplan 2021

Nieuwsbrief

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief vol goede tips en nieuws.
Download hier een voorbeeld nieuwsbrief

KFFA