De ontknoping in de Eredivisie is een feit. Het meest in het oog springend daarbij is de degradatie van FC Twente. De penningmeester van deze club heeft een zware dobber aan het sluitend krijgen van de begroting nu de inkomsten aanzienlijk teruglopen. Mogelijk heeft dezelfde penningmeester ook een nog een bijkomend BTW probleem. 

Net als bij Ajax heeft FC Twente een stadion waar rondleidingen worden gegeven en waar een museum kan worden bezocht. Weliswaar zal het museum in de Arena wat meer prijzen bevatten, hoewel Ajax vooralsnog goed haar best geen historie meer te schrijven…

In de Arena kan men een rondleiding krijgen in het stadion waarna vervolgens het AJAX-museum wordt bezocht. De tour door het stadion is belast tegen het reguliere tarief van 21%. Een bezoek aan een museum valt onder het verlaagde tarief van 6%. De Hoge Raad heeft bepaald dat de rondleiding één prestatie is die bestaat uit twee elemenenten.  In dit geval gaat het element museumbezoek op het reguliere tarief van 21% toepassing is. Het bezoek aan het museum gaat als bijprestatie op in de hoofdprestatie, zijnde de tour door het stadion. Een forse misrekening dus.

Of een prestatie voor de BTW een aparte prestatie is of op gaat in een hoofdprestatie komt in veel uitspraken terug. Ook het parkeren is hier een goed voorbeeld van. Zo wordt er door rechters verschillend geoordeeld over het parkeren bij een attractiepark/dierentuin. De ene rechter oordeelt dat het parkeren een aparte prestatie is (21%) en de andere stelt dat het bijkomstig is en dus 6% BTW.

Over het parkeren bij Slagharen en De Efteling hebben de hogere rechters zich al uitgesproken: parkeren is een aparte prestatie (21%) die niet opgaat in de hoofdprestatie (6%). 

Onlangs oordeelde de rechter dat een biertje na een obstacle run als bijprestatie onder de hoofdprestatie van de run viel en dus belast was met 6% BTW i.p.v. 21%. Wellicht dat FC Twente de rechter weet te overtuigen dat het terugkeren naar de Eredivisie als een obstacle run dient te worden beschouwd…

Heeft u ook het idee dat u momenteel aan een fiscale obstakelrun bezig bent? Wij zijn u graag van dienst!

Naar overzicht

Aparte prestatie of hoofdprestatie

Nieuwsbrief

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief vol goede tips en nieuws.
Download hier een voorbeeld nieuwsbrief

KFFA